Categories
Local Acts

NARATU

Naratu

“Di depan kau puji, Di belakang kau kutuk, Apalah salah diri, Memang benar kau busuk hati Kau bangsat”

Local Band Highlight: Naratu

Naratu merupakan band hardcore/ nü-metal Kuala Lumpur, Malaysia. Mereka ditubuhkan pada tahun 1998 dan mula aktif pada tahun 2001. Mereka juga dipanggil dengan nama Naratu (Band Mesra Alam).

Walaupun Naratu telah bermula sejak tahun 1998 namun terdapat banyak perubahan dari ahli mereka. Perubahan ahli kumpulan kini merupakan “generasi ke-3” Naratu. Mereka mempunyai 5 orang ahli kumpulan iaitu Azam (vocalist), Ajax (guitarist), RD (guitarist), Djent Jia (bassist) dan akhir sekali Min (drummer).

Lagu "Makihamun" dari album Di Hujung Cereka (2009). Tekan imej untuk dengar di YouTube.

Selanjutnya, Naratu sangat terkenal dengan lirik lagu yang kontroversi. Maksudnya di sini lirik lagu mereka tidak berkias, straightforward malah kasar. Sebagai contoh, lagu “Maki Hamun”, “Pergi Mampus”, “Kau Bangsat” dan banyak lagi. Lagu-lagu mereka pula dinyanyikan dalam Bahasa Melayu.

Salah satu album mereka adalah Bersama Selamanya, di mana ia dikatakan lebih kepada tema persahabatan. Album tersebut mempunyai 10 buah lagu, salah satu adalah “Kerana Mulut Badan Binasa”.

Baru-baru ini pada 14 Oktober 2020, Naratu ada memuat naik status terkini ahli mereka iaitu Azam penyanyi utama mereka yang kini menghidap masalah buah pinggang (tahap 5). Mereka mahu mengutip sedikit sebanyak dana bagi kos rawatan Azam serta meninggalkan kata-kata semangat dari Naratu kepada Azam. Lihat bertapa akrabnya mereka, yang telah memegang nama Naratu. Naratu telah bertahan selama 22 tahun. Dalam masa 22 tahun banyak bentuk aktiviti telah dijalankan, namun bagi generasi ke-3 ini mereka dapat mengadakan satu event besar Naratu. Event tersebut adalah “Naratu 20th Anniversary Show” yang berlangsung pada 27 Oktober 2018.

Sebelum PKP, Naratu telah mengadakan show pertama mereka pada tahun 2020 di Rumah Api bersama bands lain iaitu Overstepping, Fxtal, Neurosse dan Elysian.

Semoga Naratu terus-menerus mewarnai pentas metal Malaysia dan kembali melancarkan album baharu.


Penulisan artikel oleh @nbil.akl
(retrieved from Rabak-Lit’s Instagram, revised)