Categories
Musician

MUSE dan Pilihan Raya 6

Kedatangan Muse pada musim Pilihan Raya 6 negeri ini memang tepat pada masanya.

Muse terkenal dengan lagu-lagu yang bermetafora tentang demokrasi dan menentang pemerintahan kuku besi. Terkenal dengan lagu “Time Is Running Out” yang diinspirasi dari buku George Orwell, kemudian “Uprising” dan terbaru “Will of the People” ini seperti Muse mengajak rakyat Malaysia mencari demokrasi yang lebih bersih.

A photo of three men from the band, Muse illuminated with blue light on their face.

Gambar-gambar dan video yang dipamerkan termasuk laungan Matt Bellamy “Will of the People!” ingin menjatuhkan dan kenal ditaktor yang tidak kelihatan dan samar.

Berikut adalah 10 lagu Muse yang paling radikal dan politikal.

1. Uprising

Lagu ini sebagai seruan menentang kerajaan yang zalim dan menyeru revolusi untuk menggulingkan mereka. Liriknya menyatakan rasa tidak puas hati dengan keadaan semasa dunia dan keinginan untuk berubah.

A photo of the CD version cover for Muse's single, "Uprising".

2. Assassin

Lagu ini mengkaji tentang peranan pembunuh upahan kerajaan yang mempunyai pengaruh dalam kuasa politik. Ia mengkritik rasuah dan manipulasi dalam sistem.

3. Animals

Diinspirasikan oleh “Animal Farm” dari penulis George Orwell, lagu ini meneroka tema ketidakadilan dan eksploitasi dalam masyarakat. Liriknya secara metafora menggambarkan ahli politik sebagai haiwan yang mengambil kesempatan daripada orang ramai untuk keuntungan mereka sendiri.

4. Hysteria

Walaupun tidak secara langsung tentang politik, lirik lagu itu boleh ditafsirkan sebagai ulasan mengenai taktik manipulatif yang digunakan oleh ahli politik dan media untuk menimbulkan ketakutan dan mengawal orang ramai.

A photo of the CD version cover for Muse's single, "Hysteria".

5. United States of Eurasia (+Collateral Damage)

Lirik lagu ini menceritakan kesan imperialisme dan akibatnya terhadap rakyat negara-negara yang dijajah. Ia mengkritik permainan kuasa-kuasa besar dan penderitaan orang yang tidak bersalah akibat tindakan mereka. Diinspirasikan dari buku The Grand Chessboard dari Zbigniew Brzezinski dan Nineteen Eighty Four dari George Orwell.

A photo of the cover for Muse's promotional single, "United States of Eurasia".

6. Thought Contagion

Lagu ini menggambarkan penyelewengan maklumat dan propaganda, khususnya dalam konteks iklim politik semasa. Ia menonjolkan bahaya “echo chamber” dan kesannya terhadap masyarakat.

A photo of the cover for Muse's single, "Thought Contagion".

7. Resistance

Lirik lagu menggalakkan pendengar untuk menentang dan mempersoalkan pihak berkuasa. Ia menyokong keperibadian dan mencabar idea mengikuti pemimpin politik secara membuta tuli.

8. Citizen Erased

Liriknya menyentuh tema pengawalan dan pengawasan kerajaan, mempersoalkan kehilangan identiti dan kebebasan individu dalam sistem politik.

9. Exo-Politics

Liriknya membincangkan teori konspirasi dan idea penglibatan kuasa yang melanggar undang-undang dalam politik. Ia mengkritik kekurangan ketelusan dan kebenaran dalam sistem politik.

10. Reapers

Lagu ini mengkritik pengaruh kompleks industri ketenteraan dan kesannya terhadap negara. Liriknya menekankan sifat perang yang merosakkan dan ketamakan yang mendorongnya.

A photo of the vinyl version cover for Muse's single, "Reapers".

Anda berminat tentang buku-buku muzik indie dan rock, filem, puisi dan kritikan sosial, boleh layari ke rabaklit.com atau Shopee Rabak-Lit.


Penulisan artikel oleh: Nami