Categories
Movie

Michael Jackson’s This Is It


Siapa tak kenal Raja Pop yang terkenal dengan tarian Moonwalk.

Michael Jackson’s This Is It adalah sebuah filem dokumentari muzikal tentang latihan atau rehearsal dan persiapan konsert Michael Jackson yang sepatutnya diadakan di London. Konsert itu telah dijadualkan pada 13 Julai 2009 tetapi dibatalkan atas sebab kematian bintang pop itu pada 25 Jun, 2009.

Peminat-peminat Michael akan disajikan dengan suasana yang tidak pernah dilihat sebelum ini oleh mereka. Ratusan rakaman dari sesi latihan, wawancara dan aktiviti di belakang pentas semuanya bakal ditunjuk sebagai karya terakhir Michael.

Pada mulanya, konsert This Is It sebenarnya adalah persembahan “comeback” daripada raja pop itu kerana kali terakhir dia mengadakan konsert utama adalah dari tahun 1996-1997 yang dipanggil “History World Tour”. Malangnya, konsert ini tidak pernah berlaku atas kerana Michael yang menghidap penyakit tetapi memori kenangan Michael akan dijadikan filem sebagai penghargaan kepadanya. Walaupun konsert yang sepatutnya dilangsungkan itu batal, namun mesej penghargaan Michael kepada para peminat dapat disampaikan melalui sebuah filem yang disiarkan secara serentak di seluruh dunia.

Filem ini jauh lebih baik daripada apa yang diharapkan kerana ianya sebuah filem dokumentari yang isinya lengkap dan kemas. Sesi latihan yang sudah cukup menarik diiringi dengan lagu-lagu Michael serta tariannya yang cukup bertenaga disempurnakan dengan visual yang indah. Suasana konsert juga akan menjadi lebih jelas dan cantik sehingga membuatkan anda pasti akan lupa ini adalah filem dokumentari kerana auranya seperti di dalam konsert.

Secara keseluruhan, filem ini adalah hadiah yang luar biasa daripada Michael untuk peminat-peminatnya. Jika konsert beliau itu diadakan, pastilah menjadi sebuah konsert terhebat sepanjang masa. Peminat atau tidak, filem ini patut ditonton!

Terima kasih Michael!


Artikel oleh @ArifAzyy

(retrieved from Rabak-Lit’s Twitter, revised)