Categories
Musician

AVENGED SEVENFOLD


A lonely road, crossed another cold state line
Miles away from those I love purpose undefined
while I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there

Sebut saja perkataan Avenged Sevenfold, pasti ramai sudah kenal tentang band rock ini.

Avenged Sevenfold atau lebih dikenali sebagai A7X adalah band hard rock Amerika dari Huntington Beach, California. Terbentuk pada tahun 1999, band ini terdiri dari 5 orang ahli iaitu M. Shadows (lead vocals), Synyster Gates (lead guitarist), Zacky Vengeance (rhythm guitarist), Johnny Christ (bassist) dan Arin Iljeay (drums). Pada awal kemunculan, mereka bergenre metalcore dan terdapat lima lagu mereka dirakamkan untuk dihantar kepada studio rakaman di Belgium, Good Life Recording. Matt Wendt yang merupakan bekas ahli Avenged Sevenfold telah keluar selepas itu dan tempatnya digantikan oleh Justin Meacham.

Awal tahun 2001, Synyster Gates telah tiba untuk menjadi pemain gitar dalam band itu. Pada bulan Julai tahun itu, Avenged Sevenfold merilis album pertama mereka bertajuk Sounding The Seventh Trumpet. Setelah merilis album itu, Avenged Sevenfold dilanda musibah kerana Meacham menjalani pemulihan akibat cubaan bunuh diri dan akhirnya keluar dari band itu.

Dameon Ash pula telah masuk ke Avenged Sevenfold untuk mengisi kekosongan di posisi pemain gitar bass. Namun, tak lama selepas itu, tempatnya diganti juga oleh Johnny Christ yang bertahan sehingga kini. Dengan kemunculan Christ, album kedua Avenged Sevenfold bertajuk Waking The Fallen berjaya dikeluarkan pada bulan Ogos 2003.

Pada tahun 2005, album ketiga juga diriliskan dengan nama City Of Evil. City Of Evil ini juga terlihat muzik mereka semakin matang dengan menonjolkan muzik metal klasik daripada genre mereka sebelum itu, metalcore.

Arin Ilejay menjadi pengganti untuk bekas ahli mereka yang meninggal dunia akibat penyalahgunaan arak dan dadah, The Rev. Avenged Sevenfold tidak mudah untuk lupa akan The Rev begitu sahaja. Mereka telah mencipta sebuah lagu bertajuk “So Far Away” didedikasikan kepada sahabat karib mereka itu.

Pada bulan Ogos 2013 juga terkeluarlah album keenam band ini dengan tajuk Hail To The King. Namun, Arin Ilejay memutuskan untuk keluar dari band itu kerana mempunyai hala tuju yang berbeza. Brooks Wackerman telah memasuki Avenged Sevenfold setelah berlalunya empat bulan.

Menariknya, Avenged Sevenfold dikhabarkan hendak membuat satu album baru yang dijadualkan akan siap lama lagi sebagai comeback mereka supaya peminat tidak hampa dengan mereka ini.

Teruskan, Avenged Sevenfold! Majulah!


Artikel oleh @ArifAzyy

(retrieved from Rabak-Lit’s Twitter, revised)