Categories
Musician

PINK FLOYD

bandoftheday

Background Photo by Julián Amé on Unsplash


“and all you touch and all you see is all your life will ever be”

Kenapa lagu-lagu lama masih didengari sehingga kini? Sebab makna dalam lirik lagu-lagu itu. Dalam kes ini, Pink Floyd merupakan ikon terbaik sebagai contoh kerana kebanyakan lagu-lagu mereka boleh diambil sebagai ‘quote’.

Pink Floyd ditubuhkan pada tahun 1965 di London dan menjadi terkenal kerana dikenali sebagai kumpulan pop psychedelic. Dari segi persembahan, lirik yang berfalsafah dan eksperimen sonik juga kelihatan lain daripada kumpulan yang lain. Pink Floyd juga adalah kumpulan pertama Psychedelia British dan telah mempengaruhi genre rock neo-progressive dan muzik ambient.

Kembali pada lirik, punca mereka dikenali dan diingati adalah kerana lagu-lagu mereka terkenal dengan komen-komen politik, sosial dan beremosi. Sebagai contoh album Animals (1977) berkonsepkan sosial politik yang berlaku pada pertengahan tahun 1970 di Britain. Lirik dalam album ini menggambarkan pelbagai jenis haiwan seperti anjing ganas, khinzir kejam dan sekumpulan biri-biri yang tak berakal.Selain itu, album Dark Side of the Moon juga meraih kejayaan besar kerana berjaya kekalkan album dalam carta Billboard selama 741 minggu.

Pink Floyd mempunyai 4 orang ahli iaitu Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters dan Richard Wright. Beberapa tahun kemudian ahli mereka bertambah dengan kemasukan David Gilmour pada Disember 1967. Pada April 1968, Syd Barrett selaku ketua kumpulan telah keluar dari Pink Floyd akibat kesihatan mental. Walaubagaimanapun, Pink Floyd masih kekal aktif dan mengeluarkan album tanpa Barrett. Mereka berjaya memenangi anugerah British Academy Film Award (BAFTA) untuk album The Wall (1979).

Pink Floyd berhenti menghasilkan album pada tahun 1995. Sedekad kemudian, mereka telah membuat sebuah reunion pada 2 Julai 2005. Semua ahli turun padang melainkan Syd Barrett. Semasa persembahan lagu “Wish You Were Here”, Rogers Waters ada mengatakan bahawa mereka melakukan ini untuk semua orang terutama sekali Syd Barrett. Persahabatan yang utuh walaupun Barrett sudah lama meninggalkan kumpulan itu. Pada 7 Julai 2006, Barret telah meninggal dunia.

David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason and Rick Wright on stage at Live 8, July 2005 CREDIT: Getty

The Endless River merupakan album terakhir Pink Floyd yang dikeluarkan pada 7 November 2014. Walau bagaimanapun, Pink Floyd antara kumpulan yang berjaya kerana lebih 250 juta rekod telah terjual. Secara tidak langsung, Pink Floyd tersenarai dalam “Best-Selling Music Artists of All The Time’.


“What have we found? The same old fears. Wish you were here.”
Wish You Were Here, Pink Floyd

Penulisan artikel oleh @nbil.akl